В Україні планують запровадити нові штрафи: за що доведеться платити і скільки

З метою підвищення безпеки дорожнього руху в Україні планують запровадити нові штрафи. Деякі, вже існуючі норми планують посилити.
Штраф для пасажирів за не пристебнутий ремінь або відсутність шолома
Народні депутати пропонують запровадити штрафи за невикористання шолома або ременя безпеки. Штраф планується накладати саме на пасажира. Наразі за подібні порушення карають тільки водіїв.
Розмір штрафу може становити 510 гривень.
Збільшення штрафу за використання транспорту, що має технічні несправності
Технічні несправності за статистикою є однією з основних причин ДТП в Україні. Тому депутати пропонують збільшити штраф за керування технічно несправним транспортним засобом.
На розгляд до Верховної Ради внесено законопроєкт № 9210.
Він передбачає:

збільшення штрафу за керування транспортом, експлуатація якого заборонена через незаконне переобладнання або наявність технічних несправностей, у 2,5 раза. Наразі сума штрафу становить 340 гривень, збільшити пропонується до 850 гривень (до 50 неоподатковуваних податком мінімумів);
ці самі порушення, але з використанням транспорту для перевезення пасажирів, пошти або вантажів спричинять штраф 1700 гривень (зараз 680 гривень);
керування транспортним засобом без наявності чинного сертифіката про відповідність технічним нормам – 850 гривень;
повторне порушення протягом одного року потягне за собою збільшення штрафу вдвічі, а систематичні (три і більше протягом року) у разі ДТП, яка сталася через технічну несправність, – збільшення штрафу втричі (2550 грн за керування несправним транспортним засобом, 5100 грн за передачу несправного автомобіля для перевезення) з позбавленням прав на строк до пів року, з оплатним вилученням транспортного засобу або без такого).

Заборона на транспортні засоби, що порушують екологічні норми
Проблема екології в Україні залишається актуальною, її планують частково розв'язати введенням заборони на експлуатацію автомобілів, ввезених з-за кордону, які не мають сертифікатів, що підтверджують їхню відповідність екологічним нормам (від Євро-2 до Євро).
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment